reklama

Vánoční svátky v roce 2013

Těšení na vánoční svátky patří už po staletí k závěru kalendářního roku. Pro rodiny s malými dětmi je to období plné radosti a zázraků, ke kterému se pojí rodinné rituály a tradice se svými barvami, vůněmi a melodiemi.

Vánoce 2013

Čekání na Vánoce

Rodiče a prarodiče se snaží dětem zkrátit dobu čekání na vánoční překvapení a naplnit adventní kalendář nejen sladkostmi, ale také příjemnými zážitky z vánočního koncertu, z rozsvícení vánočního stromu na náměstí, ze společného zdobení domácnosti. Sváteční náladu se zimními městskými radovánkami vykouzlí výlet na některý ze známých vánočních trhů v sousedních zemích nebo ve velkých městech u nás. Vůně punče a perníčků, drobné ručně vyráběné vánoční dárky, jízda na historickém kolotoči, zvonek přání – to je ta správná předvánoční atmosféra.

Vánoční recepty a vůně pečení

Vánoční pečení se může stát příjemným rodinným rituálem, při kterém děti rády pomohou. V každé rodině se najde nějaký vánoční recept hodný uchování a předávání z generace na generaci. Stačí jeden či dva druhy oblíbeného cukroví a k jejich pečení a tvoření si pustit vánoční koledy a písně. Vůni perníčků, lineckého a vanilkových rohlíčků si budou všichni pamatovat i v dospělosti.

Vánoční dekorace

Klasické české vánoční dekorace se objevují na vánočních jarmarcích a výstavách ve skanzenech, kde je možné obdivovat tradiční vánoční ozdoby ze dřeva, slámy, červených jablíček nebo šišek. Hlavní ozdobou české domácnosti byly jesličky. Vánoční stromeček se k nám dostal z Německa a nejdříve se zavěšoval u stropu špičkou dolů. Mnohem později se pak začaly prodávat adventní kalendáře a na začátku 90. let minulého století se rozšířil zvyk zdobit vchodové dveře adventním věncem.

Ježíšek je tady!

Magickým okamžikem, na který se děti těší nejvíc, je příchod Ježíška a vánoční nadílka na Štědrý večer. V dalších dnech vánoční svátky pokračují návštěvami příbuzných, sledováním pohádek nebo výletem na hory.

zpět na seznam článků

reklama