reklama

Slavíme Mezinárodní den žen?

Ranní fronty před květinářstvími. Rudé karafiáty, bonboniéry, šeříková mýdla a ručníky jako dárky pro pracující ženy. Papírová přáníčka vyrobená ve škole pro maminky, kytičky a čokolády pro paní učitelky, recitační vystoupení pro babičky v domově důchodců. Podniková oslava s estrádním vystoupením a dechovkou, projev ředitele a pozorní kolegové. Pozdní příchod společensky unaveného manžela. To všechno jsou vzpomínky na celostátní oslavy Mezinárodního dne žen.

Vztah k MDŽ je dnes je rozpačitý, většina mladších přechází toto datum v kalendáři bez povšimnutí nebo s posměchem, že se jedná o komunistický svátek, o který už nikdo nestojí. Spousta žen ale vzpomíná na dárky a oslavy ráda, dnes se od svých zaměstnavatelů pozornosti nedočkají ani jednou v roce, naopak hrubosti a šikana se na pracovištích docela rozmáhají. A právě na postavení žen měl tento svátek upozorňovat.

Jak moderně oslavit MDŽ?

Praví muži se ale nenechají zviklat a využijí každé příležitosti, jak své ženě udělat radost a poděkovat za to, že je na světě. Někteří dávají přednost zažitému MDŽ před nově zkomercionalizovaným Valentýnem. Kromě květiny má dnes manžel nebo přítel možnost výběru z široké nabídky drobných dárků, které partnerku jistě potěší stejně jako příjemně strávený společný večer ve dvou u romantického filmu.

Spolu se svátkem žen je možné v soukromí oslavit brzký příchod jara, potěšit své nebo cizí babičky, pozdravit milé kamarádky. Veřejně na konferencích připomenout postavení žen v současnosti. Ženy sice ušly velký kus na své cestě k rovnoprávnosti, spolu s emancipací se však objevují nové problémy, se kterými se musejí potýkat jako pracující matky, manželky, političky...

Mezinárodní den se slaví již více než 100 let a maminky, babičky, tety, dcery, přítelkyně, kamarádky si vaši pozornost jistě zaslouží.

zpět na seznam článků

reklama