reklama

Americká jména

V naší malé zemi uprostřed Evropy si spousta lidí sní svůj americký sen. Jeho součástí může být i přání dát svému potomkovi americké jméno. Jaká jsou tedy typicky americká jména? Která jsou nejoblíbenější? Možná někoho překvapí, že původ většiny z nich je velmi starý, často pocházejí z bible nebo mají základ v evropských jazycích.

Mezi nejoblíbenější mužská jména patří irské jméno Aiden, řecké Alexander, které má spoustu variant, jako je Alex, Alec, Alesandro, Sasha, Xander, Alejo nebo Sanders. Populárním biblickým jménem po celém světě je Daniel, v Americe Dan, Danny, Danni, Danno, Danniels, Danick či Dasco. Z hebrejštiny pocházejí i další chlapecká jména jako je Ethan, Jacob (Jakob, Jayme, Jacques, Jake, Jack, Jackson nebo třeba Jocob) nebo Jayden, jehož časté variace jména jsou i Jadon, Jadee, Jade či Jaiden. Typicky americké jsou i podoby jména Michael - existují desítky variací tohoto jména – namátkou třeba Mike, Michel, Micah, Mikhail, Mitchell, Mitch, Mickey nebo Micky.

U ženských amerických jmen je situace podobná, většinou jde o variace na stará jména, pocházející z hebrejštiny, latiny, řečtiny, u některých už je jejich původ velmi zamlžený. Třeba Abbie, Abby, Gail jsou odvozeniny z biblického Abigail. Ava má původ v několika jazycích, v překladu značí život, ale napadlo by vás, že má souvislost i se jménem April nebo Aveline? Rodiče také často volí krásná dívčí jména Emily a Emma. Isabella je zdrojem celé řady známých jmen - Liz, Liza, Eliza, Elisabeth, Elsa, Beth, Betty, Libby, Isabel, Izabella, Ellie a další.

Novopečené rodiče někdy inspirují známé filmy či seriály a jejich hrdinové. Jejich jména se pak v rodných listech objevují v módních vlnách. Důkazem může být malá statistika z matriky Městského úřadu v Hradci Králové: v rozmezí let 1991 až 2000 se v Česku narodilo přesně sto čtrnáct Pamel nebo deset Ornell. V těch samých letech se u nás narodilo také devětapadesát Kevinů, šest Armandů nebo šest Brandonů.

zpět na seznam článků

reklama