reklama

Svátek svatého Mikuláše

V každém státě představuje svátek svatého Mikuláše jiné tradice a zvyky. V České republice a na Slovensku je Mikuláš zobrazen jako muž s bílými dlouhými vousy, oděn do biskupského oděvu a s sebou si při nadílce vždy bere anděla a čerta. Andělé spolu s Mikulášem rozdávají dětem dárky, čert má za úkol strašit a symbolicky trestat zlobivé děti. Mikuláše se slaví v noci z 5. na 6. prosince. Obvykle dostávají děti čokolády, pamlsky, ale také pomeranče, banány, brambory nebo uhlí.

Dříve bylo ovoce, stejně tak jako čokoláda, oříšky nebo sušené plody, vzácností, a tak je nosil hodným dětem a lidem Mikuláš.

Kdo byl Mikuláš?

Narodil se přibližně před rokem 270 v městě Patra v Malé Asii, kázal křesťanství, pomáhal chudým a věřícím. Zemřel 6. prosince přibližně v polovině čtvrtého stoleté n. l. a pohřben byl v Myře. K jeho osobě se váže plno příběhů a zvěstí, které v podání různých zdrojů v některých detailech rozchází a jejich pravdivost není podložena.

Znázorněn je jako biskup, který v ruce drží knihu Písma svatého a u něj jsou zobrazena tři jablka nebo zlaté koule. Tyto tři zlaté koule symbolizují jeden z příběhů, které se o Mikuláši vypráví, a sice že zachránil tři sestry díky finančnímu daru před znesvěcením, které připravoval jejich zadlužený otec.

Tradice jsou tradice, příběh je příběh

Proč se dávají sladkosti do punčochy? Svatý Mikuláš obdaroval tři dívky ze zadlužené rodiny třemi pytlíčky se zlaťáky, aby měly na věno. Každé dívce hodil pytlíček se zlaťáky v noci oknem, potají, aby jej nikdo neviděl. Té třetí pytlíček spadl přímo do zavěšené punčochy a dívka ráno nalezla milé překvapení v podobě vytouženého věna.

Proč se na Mikuláše naděluje? Tato tradice má kořeny přibližně v desátém století. Tato tradice vznikla při chlapeckých biskupských hrách, které se držely v Porýní na klášterních školách. Při hrách jeden ze žáků nesl berlu, kterou přebíral funkci představeného kláštera a po jeden den v roce v zastoupení svatého Mikuláše byl pánem školy. Ve třináctém století byl tento svátek posunut na den svatého Mikuláše a ještě později byla vymyšlena hra, ve které čeledín naděloval dětem dárky. Čeledín jménem Ruprecht měl děti odměňovat, ale i pokárat zároveň, a tak se k Mikulášovi postupně připojila postava anděla a čerta.

zpět na seznam článků

reklama