reklama

Svátek a narozeniny v jeden den?

Příchod nového člena do rodiny je téměř vždy důvod k velké radosti. Nejen budoucí rodiče, ale i širší rodina se zapojuje do diskuzí o tom, jak se bude miminko jmenovat. Jednou z možností je jméno po rodičích nebo po někom z rodiny, další možnost je, že to bude hodně oblíbené jméno, anebo naopak jméno ojedinělé či exotické.

Někteří rodiče řeší i to, kdy bude mít jejich potomek svátek a narozeniny. Pak už to začíná být docela věda – vymyslet takové jméno, které by splňovalo různá kritéria. U dětí, které se mají narodit kolem Vánoc, listují rodiče seznamem jmen a kalendářem, aby vybrali jméno, které slaví svátek v jiném ročním období, třeba o prázdninách. V jiných rodinách naopak dávají těmto dětem jména jako je Eva, Daniel, Adam, která najdeme v kalendáři v měsíci prosinci.

Jana se Zdeňkem mají dva chlapečky, kteří slaví svátky a narozeniny v jeden den. Jak se to povedlo? Jana říká, že to byla vlastně náhoda. U prvního váhali mezi jménem Zdeněk (po tatínkovi) a oblíbeným jménem Tomáš. Když se chlapeček 7. března narodil, bylo rozhodnuto. Pro druhého synka vybrali další oblíbené a módní jméno Jakub. I tentokrát se podařilo, že se miminko narodilo na svůj svátek.

Jiná maminka měla na jméno pro svou holčičku několik požadavků. Protože se děťátko mělo narodit v období, kdy bývá rodina pracovně vytížená a vědělo se, že nebude moc času na slavení narozenin, vybírala jméno podle kalendáře, kdy bývá naopak volno, aby mohli alespoň svátek pořádně oslavit. Dál si ještě přála, aby jméno začínalo na určité písmeno a už bylo v rodině "vyzkoušené".

S trochou nadsázky se dá říct, že jméno je jeden z nejdůležitějších darů, který matka svému dítěti dá. Také jsou případy, kdy je dítě dříve či později z různých důvodů přejmenováno a tato záležitost ho poznamená na celý život.

zpět na seznam článků

reklama