reklama

Jaké jméno si zaslouží váš kůň?

Vymýšlíte jméno pro svého koně? Tento článek vám přinese dobrou inspiraci a návod k tomu, jak vybrat vhodné koňské jméno. Chovatelé koní mají štěstí, že jsou majiteli jednoho z nejhezčích druhů zvířat. Tato krásná, velká, ale přitom jemná a citlivá zvířata s jemnou srstí, jsou skutečně mazlíčky každého vlastníka. Jak by se mělo zvíře jmenovat nebo kde jména hledat? Na internetu najdete ojediněle kalendáře se jmény koní. Tam hledejte částečně inspiraci, jelikož tak zjistíte, kdy má váš kůň jmeniny a zaslouží si něco dobrého k snědku, aniž by se o to přičinil nějakým ušlechtilým činem nebo dokonce vyhrál závod.

>> Připravili jsme pro vás kalendář koňských jmen <<
Jaké jméno si zaslouží váš kůň?

Mezi oblíbená jména koní patří Andy, Titan, Onyx, Lyra, Gaia či Colombina. Při výběru jména je důležité pohlaví koně, zda se jedná o klisnu nebo o hřebce, barva koně a plemeno (chladnokrevníci, teplokrevníci, pony, aj.). Podstatné je i hledisko zda bude kůň závodní, zda bude využíván k těžké práci nebo bude na domácí chov a bude ustájen.

Hvězdná jména závodníků

Inspirovat se můžete také mezi velikány, kteří se účastnili Velké Pardubické a dokonce ji i několikrát vyhráli. Koník jménem Lady Ann sedmkrát startoval na závodě a celkem třikrát jej vyhrál. Dalšími úspěšnými jmény jsou Železník, Peruán, Sagar, Herold či Remus. Koňskými velikány, kteří se zúčastnili velkých závodů a zvítězili, jsou americký hřebec Barbaro, klisna Arva, valach Red Rum či hřebec Secretariat. Všichni tito koně byli velice úspěšnými závodníky, kteří několikrát zvítězili ve velkých celosvětových závodech.

Inspirace pro filmové nadšence

Známí jsou také filmoví koně a to zejména z velkých filmů o Vinnetouovi, jehož kůň se jmenoval Ilčí (Vítr) a hřebce Hatátitlu (Blesk) daroval svému příteli Old Shatterhandovi. Spousta koní vystupuje i v trilogii Pán Prstenů – Aragorn má koně Brega, Frodo Pytlík zase Asfalotha. Inspiraci můžete hledat i v českém filmu Tři oříšky pro Popelku a pojmenovat svého miláčka Jurášek.

Inspirujte se jmény úspěšných závodníků nebo zkrátka jen jmény obyčejných koní, filmových hřebců nebo koní vašich přátel.

Přečtěte si o skutečných osudech koní z Dostihů a sázek.

zpět na seznam článků

reklama