reklama

Den matek

Den matek u nás připadá vždy na druhou květnovou neděli. Svátek oceňuje ženu jako matku, oslavuje mateřství a mateřskou lásku a je skvělou příležitostí, jak své vlastní matce poděkovat. Poděkovat lze prostřednictvím drobného dárku, květiny, čokolády nebo třeba nečekaného zážitku. Maminky jistě ocení také láskyplné přání nebo básničku.

Kdy je Den matek?

U nás Den matek 2014 oslavujeme v neděli 11. března. Někdy bývá spojován s Mezinárodním dnem žen (MDŽ), který se slaví vždy 8. března bez ohledu na to, o jaký den v týdnu se jedná. Nejenom matky, ale i otcové mají svůj den. Den otců se slaví vždy třetí neděli v červnu. Známější než Den otců je Den dětí, který každoročně připadá na 1. června.

Historie svátku

Původ Svátku matek najdeme již ve starověkém Řecku. Tehdy se slavil jako svátek plodnosti. Antická oslava matky neminula ani starý Řím, kdy patřila ke svátku zvanému Matronalia. Ve středověku se Svátek matek pojil s křesťanstvím. Jeho tradice sahá do Velké Británie 16. století. Čtvrtou postní velikonoční neděli měli volno všichni čeledíni a služebné. Mohli se tak vrátit domů za svoji rodinou a matkami. Celé rodiny pak společně navštěvovali svůj „mateřský“ kostel. Dodnes se tento svátek, známý jako Mothering Sunday, ve Velké Británii ctí. Připadá tak na jiný den než u nás nebo ve Spojených státech, kde se na začátku 20. století začala psát novodobá historie Svátku matek.

Den matek (Mother’s Day) se poprvé slavil v roce 1908 v americkém Graftonu. Mělo jít o poctu pro Ann Marii Reeves Jarvisovou, kterou ji vzdávala její dcera. Ann Jarvisová navázala na sociální a mírové aktivity Julie Ward Howeové během občanské války v USA. Dala také vznik Pracovním klubům matek usilujícím o lepší sociální a zdravotní podmínky dětí. Ze Spojených států se svátek dostal i k nám. O jeho prosazení se významně zasloužila Alice Masaryková, nejstarší dcera prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. V prvorepublikovém Československu svátek prosazovaly také organizace jako Československý červený kříž, Sokol, Orel nebo Asociace mladých křesťanských žen. Právě tato asociace stála za vůbec první českou oslavou Dnu matek. Bylo to v Brně 13. května 1923.

Později byl pro vládnoucí komunistický režim svátek nežádoucí. Byl proto úmyslně zastíněn pompézními oslavami MDŽ. Až po revoluci v roce 1989 se dává prostor oběma svátkům.

Den matek ve světě

Poctu matkám vzdáváme nejenom u nás, ale po celém světě. Den matek patří k nejrozšířenějším svátkům a významným dnům vůbec, přestože se na různých místech slaví v různých termínech.

Kdy se slaví den matek ve světě?

• druhou květnovou neděli – stejně jako u nás se Svátek matek slaví také na Slovensku, v Německu, Rakousku, v Itálii, Belgii, Finsku, Dánsku, Švýcarsku, v Turecku, v Austrálii a na Novém Zélandu, v Japonsku nebo Číně, v USA, Kanadě, Brazílii, Peru aj. • čtvrtá neděle velikonočního půstu – Mothering Sunday ve Velké Británii a Irsku • poslední neděle v květnu – Svátek matek ve Francii • poslední neděle v listopadu – Svátek matek v Rusku • 21. března – svátek slaví některé arabské země • 10. května – svátek v Indii, Singapuru, Mexiku a některých státech Jižní Ameriky • 26. května – Svátek matek v Polsku • 8. prosince – španělská oslava matek, spojená se svátkem neposkvrněného početí

Dárek ke dni matek

Svátek matek má být především poděkováním. Pro každou mámu je poděkování a vyznání lásky tím nejlepším dárkem. Jako nejoblíbenější dárek ke dni matek se proto uplatňuje především poetické přání, většinou osobní. Využívají se také básničky zasílané jako email, SMS nebo napsané na klasickém tištěném přání.

Básničky a přání ke dni matek

Nevíte, co mamince ke svátku popřát? Přinášíme vám tipy na básničky, které ji zaručeně potěší.

Na Den matek,
užij si svůj svátek.
Mám tě rád, má maminko,
a více než malinko!

zpět na seznam článků

reklama