reklama

Anglická jména

Jaká jména dávají svým dětem Britové?

Ve Spojeném království dětská jména podléhají tak jako jinde módním trendům a lidé se i zde inspirují celebritami a slavnými osobnostmi. Ve Velké Británii zejména v posledních letech udává tempo hlavně královská rodina, která je více na očích než dříve. I s ohledem na trendy se ale Britové drží tradic při výběru jmen pro své děti. Žebříčky populárnosti jmen jsou víceméně stálé a pouze některá jména se obměňují. Stále oblíbenější jsou anglická jména odvozená od tradičních jmen, která sama o sobě působí jako přezdívka, například Mia pro holčičky nebo Bobby pro chlapce.

Prince Harry má velký vliv

Právě díky pozornosti upírané ke královské rodině byl během posledních let v kurzu Harry. Po mladém princi se v loňském roce rozhodli rodiče pojmenovat sedm tisíc chlapečků. Po narození nejnovějšího přírůstku do královské rodiny se dá do budoucna očekávat zvýšená popularita jména George.

Kromě jmen královské rodiny jsou v anglickém kalendáři oblíbená silná a jednoduchá chlapecká jména, jako je Jack nebo Oliver. Ostatní jména v top desítce jsou tradiční a silnou základnu mají také biblická jména, například Jacob nebo Thomas.

U holčiček vede Amelia

Dívčí jména také respektují tradice, ale vliv královské rodiny je zde méně zřejmý. Nejpopulárnější byla v roce 2012 Amelia (7000 miminek bylo takto pojmenováno), druhá Olivia a třetí Jessica. Letos zavládl trend dívčích jmen končících na "A", což se projevuje v top třech nejoblíbenějších jménech. Také jsou čím dál víc v kurzu krátká a jednoduchá dívčí jména, jako je například Lili, Ava nebo Mia. Britové svým dcerám dávají již zkrácené verze jmen, která slouží rovnou jako zdrobněliny, ale stále působí žensky. Návrat zažívají také tradiční anglická jména jako je Alice nebo Charlotte.

zpět na seznam článků

reklama