reklama

8. květen – Den vítězství

8. května se v České republice slaví především Den vítězství/Den osvobození. Každý ví, že toto datum bylo prohlášeno za státní svátek a je tedy dnem pracovního klidu.

Méně už je známý fakt, že několikrát v historii se vedly bouřlivé diskuze o tom, kdy by se měl tento svátek slavit a jak by měl být formulován.

8. května 1945 byla podepsána úplná a bezpodmínečná kapitulace Německa, a proto se tento den považuje za konec druhé světové války. Ta vstoupila v platnost 8. 5. ve 23:01 hodin středoevropského času, což odpovídá první minutě 9. května času moskevského. Z toho jednoduchého důvodu na západě probíhaly oslavy 8. května a v Sovětském svazu 9. května.

V Československu se několik let nemohli politici rozhodnout, jaké datum státního svátku zvolit. V úvahu připadal také 5. květen – den, kdy začalo Pražské povstání. Teprve v roce 1951 se poslanci dohodli, že se bude slavit 9. květen – Den osvobození Československa Sovětskou armádou.

Po sametové revoluci, ještě dřív, než proběhly první demokratické volby, vznikla potřeba vyřešit státní svátky. V této době získal svátek jiný název – Den osvobození od fašismu, aby v něm byli obsaženi všichni osvoboditelé.

Již v roce 1990 vystoupil tehdy poslanec Miloš Zeman s návrhem, aby bylo datum svátku přesunuto na 8. května. Oficiální historici obhajovali názor, že obě data jsou legitimní, neboť jde o záležitost časového posunu, nicméně napodruhé a po bouřlivé diskuzi tento návrh prošel. 8. květen se stal státním svátkem s názvem Den osvobození od fašismu. V průběhu dalších let došlo ještě k dalším změnám tohoto svátku. V roce 2000 byl jeho název zkrácen na Den osvobození a v roce 2004 změněn na Den vítězství, což měl být psychologický tah na základě názoru, že je lepší se cítit vítězem než osvobozeným.

Vzpomínkový den na ty, kteří ztratili svůj život během druhé světové války. Vyhlášen organizací OSN.

Mezinárodní den Červeného kříže byl ustanoven roku 1948. Datum bylo zvoleno podle dne narození spoluzakladatele Červeného kříže Jeana Henri Dunanta (8. 5. 1828 – 30. 10. 1910), Nositele Nobelovy ceny za mír.

zpět na seznam článků

reklama