reklama

14. červen - Světový den dárců krve

14. červen vyhlásila jako Světový den dárců krve Světová zdravotnická organizace, poprvé v roce 2003. Tento den oslavující dar krve jako dar života vznikl na popud několika organizací. Vedle Světové zdravotnické organizace se na jeho vzniku podílela i Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, také Mezinárodní federace dárců krve a Mezinárodní společnost transfuzního lékařství.

Světový den dárců krve má oslavovat všechny dárce krve a být jim poděkováním. Zároveň upozorňuje na to, jak důležitá je krev pro život.

Situace, kdy je krev nezbytná pro záchranu lidského života, jsou přitom stále častější. Může jít o nejrůznější úrazy, autonehody, ale také závažné operace nebo některé typy onemocnění. Dárci jsou navíc potřeba neustále, protože krev má pouze omezenou dobu použitelnosti a také kolísá potřeba různých krevních skupin.

Jako univerzální dárce se označuje dárce s krevní skupinou 0-, osoba krevní skupiny AB je pak univerzálním příjemcem. Zpravidla se příjemci dává právě jeho krevní skupina. Krev univerzálního dárce se užívá v případech, kdy potřebná krevní skupina není k dispozici nebo v urgentních případech, kdy není čas provádět laboratorní vyšetření pro zjištění krevní skupiny.

Každý se může stát dárcem. Každý se může stát hrdinou! Mezi podmínky dárcovství krve patří věk od 18 do 65 let a váha nad 50 kg. Dárce musí být zdravý člověk, který neprodělal některá závažná onemocnění jako žloutenka, tuberkulóza, tyfus, syfilis, malárie aj. Dárcovství se vylučuje také s chorobami jako je cukrovka, hemofilie, epilepsie apod.

Pro zajištění bezpečnosti dárcovství slouží dotazník pro dárce krve, poslední verze je platná od 1. října 2012. Dotazník pro dárce krve, který ověřuje jeho zdravotní stav, se vyplňuje před prvním odběrem a je k dispozici také na internetu.

Před odběrem je třeba dodržet doporučený jídelníček, 12 hodin před ním se vyhnout konzumaci alkoholu, mléčných výrobků, tučných a kořeněných jídel, ořechů nebo čokolády. Měsíc před odběrem krve nesmí dárce užívat antibiotika, týden před odběrem pak ani analgetika. Problémem je také přisáté klíště v posledním měsíci před odběrem.

Jeden odběr představuje asi 450 ml krve. Vedle samotné krve se mohou odebírat pouze některé složky krve – krevní plazma, krevní destičky, červené a bílé krvinky.

zpět na seznam článků

reklama