reklama

13. srpen - Den leváků

13. srpen je dnem mnoha významných osobností. Půjde například o slavného malíře Leonarda da Vinciho, Napoleona nebo J. F. Kennedyho, Charliho Chaplina a v neposlední řadě pak i o fyzika Alberta Einsteina. Přihlásit se k tomuto dni může též Barack Obama, Julia Roberts, Bill Gates nebo třeba tenistka Martina Navrátilová. Ti všichni užívali nebo užívají levou ruku častěji než pravou. Ti všichni jsou leváci. Dle statistik k nim patří každý desátý. Více leváků přitom najdeme mezi muži než mezi ženami.

Oslava výjimečnosti

13. srpen jako Den leváků vyhlásila v roce 1976 Mezinárodní asociace leváků (Lefthanders International). Chce tak upozornit na problémy, s kterými se leváci v pravorukém světě dennodenně potýkají. Mezinárodní den leváků je zároveň oslavou této jedinečnosti, která jde nezřídka ruku v ruce i s vyšší inteligencí, lepší pamětí nebo řečnickým uměním. Na druhé straně jsou leváci dle některých studií náchylnější na zdravotní komplikace, mají obtíže s imunitním systémem, alergiemi či poruchami spánku. Nejenže se musejí naučit používat předměty určené pro praváky, ale setkávají se i s všeobecným nepřijetím jejich odlišnosti. I u nás byli ještě v šedesátých letech leváci násilně přeučováni na praváky. To bohužel způsobilo levákům řadu problémů, protože znamenalo velký zásah do fungování jejich mozku. Trpěli pak nejenom psychickými problémy, ale také problémy s motorikou, řečí, pamětí, zvýšenou agresivitou nebo extrémní plachostí apod., a to mnohdy až do dospělosti. Dodnes jsou leváci odsuzováni například v arabských zemích, kde se levá ruka užívá v intimní hygieně a je tak považována za nečistou.

Leváctví se dědí

Vznik leváctví není úplně objasněn, bývá například spojován s hladinou testosteronu v těle matky při vývoji plodu nebo náročným porodem. Jisté je, že svoji úlohu sehrávají i genetické vlivy. Stačí se podívat na britský královský dvůr. Zesnulá královna matka byla levoruká, stejně tak i její dcera - královna Alžběta II. Její vnuk princ Charles i pravnuk princ William jsou také leváci. Kdo ví, zda i novorozený následník britského trůnu princ George Alexander Louis nebude levák.

zpět na seznam článků

reklama