reklama

Svátky v Německu

Německo je velkou zemí s bohatou historií a kulturou, které si připomíná prostřednictvím státních a církevních svátků. Některé svátky jsou stejné jako u nás, to jsou především ty církevní, jako jsou Vánoce a Velikonoce. V Německu křesťané pak slaví ještě Nanebevstoupení Páně a Letnice - Svatodušní svátky, které přicházejí 50. den po Velikonocích.

Zatímco u nás svátky spojené s politickými událostmi příliš neprožíváme, v Německu jsou zvyklí si každý svátek pořádně užít, včetně slavnostní výzdoby, společenských akcí, ať v rodině nebo na veřejnosti. K tomu patří přání, dárky, návštěvy, výlety. Nejmladším státním svátkem je Den německé jednoty, kdy si Němci 3. října připomínají sjednocení Německa – spojení dvou bývalých států (Spolkové republiky Německo a Německé demokratické republiky).

Německo je rozlehlý stát tvořený spolkovými republikami a spoustou regionů s vlastními tradicemi, tedy i s dalšími typickými svátky. Zjednodušeně řečeno – jih Německa je katolický a v severní části probíhala reformace, tzn. že třeba v Durynsku, Braniborsku a Sasku se 31. října slaví Den reformace, v Bavorsku je zase více katolických svátků – Tři králové, Svátek Všech svatých.

Při cestě do Německa v době svátků je třeba si zjistit, jak oslavy probíhají a jaké jsou zvyklosti. Nejlákavější je samozřejmě období adventu, německé vánoční trhy jsou vyhlášené po celém světě. Jedinou komplikací by mohly být zavřené supermarkety a podobná omezení, na která nejsme u nás ještě zvyklí. Jinak kavárničky, cukrárny, restaurace, různé trhy přivítají v době svátků návštěvníky s otevřenou náručí.

Kdo má v Německu rodinu, přátele a známé nebo pracovní partnery, ví, že si Němci potrpí na blahopřání, krásně zabalené dárečky a dobré jídlo na oslavě doma nebo v útulné restauraci. Svátky v Německu si umějí zkrátka jeho obyvatelé příjemně vychutnat.

Svátky v celém Německu a zároveň dny pracovního klidu

  • 1. ledna (Nový rok) – Neujahr – slaví se obdobně jako u nás. Tedy pracovní neschopností po oslavě Silvestra.
  • Velký pátek – Karfreitag – křesťanský svátek. Tento den je připomínkou smrti Ježíše Krista.
  • Velikonoce (neděle po prvním úplňku na jaře) – Ostersonntag – křesťanský svátek, který se slaví i u nás.
  • Velikonoční pondělí – Ostermontag – křesťanský svátek. Oslavuje se zmrtvýchvstání Ježíše.
  • 1. května Svátek práce – Maifeiertag, Erster Mai, Tag der Arbeit. Slaví se na počest stávky amerických dělníků v Chicagu dne 1. května 1886.
  • Nanebevstoupení Páně (čtvrtek, 40. den od Velikonoc) – Christi Himmelfahrt. Křesťanský svátek
  • Letnice (neděle, 50. den od Velikonoc) – Pfingstsonntag.
  • Svatodušní pondělí – Pfingstmontag.
  • 3. října – Den německé jednoty – Tag der deutschen Einheit. Výročí sjednocení Německa v roce 1990.
  • Poslední neděle církevního roku, což je neděle před prvním nedělím adventem –Ewigkeitssonntag anebo Totensonntag.
  • 25. prosince 1. svátek vánoční Erster Weihnachtsfeiertag
  • 26. prosince 2. svátek vánoční Zweiter Weihnachtsfeiertag

zpět na seznam článků

reklama