reklama

Slovenská jména

Základem slovenského kalendáře je podobně jako v českém a v okolních zemích seznam jmen světců, podle kterého se původně řídil běh celého roku. Mnohá stará jména jsou úplně shodná s českými, jiná mají slovenskou podobu. Mezi první skupinu patří třeba Tomáš, Pavel, Vilém, Anna, do druhé Jan/Ján, Marie/Mária, Petr/Peter, Valentýn/Valentin, Jiří/Juraj atd. V minulosti dostávalo dítě takové jméno, jaké připadalo v kalendáři na ten den.

Vliv okolních zemí

Určitý vliv mají také jména typická v okolních zemích, kterými jsou Maďarsko, Ukrajina, Polsko. Mezi oblíbená jména proto patří Tatiana, Attila, Zoltán, Ilona. Inspiraci je možné hledat i ve velkých evropských zemích, jako je Německo (Johanna, Benn, Lucas, Sarah, Tim), Španělsko (Patricia, Ricardo).

Samuel, Samko nebo Samík

Výběr jména se řídí módními trendy a tak se setkáváme s častým výskytem některých jmenv určitém období. V současnosti je na Slovensku velmi oblíbené jméno Samuel, které se objevuje i v českých rodinách, které mají kořeny na Slovensku. Říká se mu Samko nebo Samík. Podobně získal své jméno po dědečkovi ze Slovenska Nikodém. Po pár měsících si rodina a přátelé zvykli a našli si podobu oslovení. Pro někoho je to Niky, Niko nebo Koudy.

V současnosti patří k nejoblíbenějším jménům na Slovensku (podle záznamů z Bardejova, Bratislavy, Handlové, Košic, Nitry a Žiaru nad Hronom) zmiňovaný Samuel, dále pak Oliver, Šimon, Dominik, Martin, Jakub a z ženských Nela, Nina, Laura, Timea, Ema, Viktória.

zpět na seznam článků

reklama