reklama

Mezinárodní den dětí

Mezinárodní den dětí je jeden z mála svátků v České republice, který se všude a s velkou radostí slaví. Jeho historie je poměrně dlouhá, již ve 20. letech minulého století se upozorňovalo na to, že děti jsou budoucnost národa, byla přijata první Deklarace práv dětí, konala se konference o blahu dětí, na které byl 1. červen vyhlášen Mezinárodním dnem dětí. V Československu se Den dětí slavil již za první republiky. Oslavy se konaly v podobě různých představení a her organizovaných školami.

Od padesátých let, kdy byl světový den dětí uznán jako oficiální svátek, se připomíná právo dětí na život v míru a právo na péči o zdraví. Minulému století se přezdívá Století dítěte, protože byla přijata řada důležitých dokumentů týkajících se práv dítěte. Dnes se dostává do popředí téma ochrany dítěte před válečnými konflikty, sexuálním násilím, zanedbáváním atd. V současnosti se k svátku dětí připojují nejen školy a organizace v obcích, různé instituce jako knihovny, mateřská centra, ale také velké zábavní podniky nebo obchodní centra.

Oslavy svátku dětí v Praze v roce 2013

Den dětí v Praze proběhne na mnoha místech už ve čtvrtek 30. 5. (v tento den byl zahájen Týden čtení dětem, který bude pokračovat celý příští týden mnoha akcemi po celé republice) nebo v pátek 31. 5., např. odpolední program pro děti v Palladiu s Michalem Nesvadbou, Potrhlý trh 2013 – oslava Dne dětí v ateliéru Pexeso, Den s armádou v Kroužkách na Vltavě.

Protože letos vychází datum 1. června na sobotu, budou se hlavní akce konat o víkendu. V hlavním městě čeká děti nepřeberné množství aktivit na různých místech. V případě špatného počasí bude patřit k nejzajímavějším nabídka aquaparku, kde budou mít malí návštěvníci do 150 cm vstup za 1 korunu a k tomu spoustu zábavy, tance, soutěží a vodních radovánek. Ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví pořádá nakladatelství Meander 4. ročník literárně-dramatického festivalu Děti, čtete? Smyslem je přinést dětem a rodičům společný zážitek ze čtení a jeho proměn v divadle, hudbě, filmu.

Akce na den dětí

Nejen v hlavním městě, ale ve všech možných lokalitách po celé republice se konají a budou konat akce pro děti. Na hradech a zámcích speciální kostýmované prohlídky, rytířské hry a soutěže, noční programy, ve vesnicích procházky pohádkovým lesem s plněním úkolů a sladkými odměnami, dětská divadelní představení na různých atraktivních místech lákají děti a jejich rodiče, aby spolu prožili báječný den plný radosti a dobrodružství.

zpět na seznam článků

reklama